21 januari 2017

Gelezen (97)

Peter Greenaway's Prospero's Books: critical essays - Christel Stalpaert (red.)



De films van Peter Greenaway zijn, to say the least, geen hapklare brokken en dit geldt zeker ook voor dit boek over zijn film Prospero's books. Het was een taai boek, vol Engelstalige essays over de film, maar toch verschafte het me wat meer inzicht in de film. Toch is het Engels niet altijd even makkelijk en je moet behoorlijk goed op de hoogte zijn van de kunst en van het werk en de tijd van William Shakespeare om goed te kunnen volgen.


Schuberts Winterreise: een meesterwerk ontleed - Ian Bostridge



Dit boek van de professionele zanger (en in die hoedanigheid meervoudig uitvoerder van de cyclus) Ian Bostridge plaatst elk van de liederen in Winterreise (van Franz Schubert) in hun maatschappelijke, politieke, artistieke context en werkt daardoor heel verhelderend. Soms wordt een (gepopulariseerd) musicologische uitleg gegeven, soms persoonlijke bespiegelingen maar steeds weer leer je het werk en de componist beter kennen. Sommige stukken zijn iets te lang naar mijn gevoel, maar voor de rest kan ik dit enkel als een interessant en goed geschreven boek bestempelen. 

Het leven is vurrukkulluk - Remco Campert


Wat een heerlijke taal gebruikt Remco Campert toch in dit boek. Hij zet de spelling zo naar zijn hand dat de woorden soms met nog meer betekenissen beladen worden.
Dit verhaal schetst een zondag eind jaren vijftig, begin jaren zestig. De schaduw van de jaren veertig hangt nog boven de levens van de personages, al is het leven al duidelijk veel beter. Op het eerste zicht lijkt dan ook alles rozengeur en maneschijn doch algauw merken we dat ieders verhaal ook doorspekt is met triestige, soms ronduit zielige passages, behalve misschien dat van de zestienjarige Panda.
Een schitterend boek dus van een auteur waarvan ik wel meer wil lezen...

Geen opmerkingen: